ΣΚΟΠΟΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΥΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ ΚΡΗΤΗΣ.Η ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΧΕΙ ΣΑΝ ΒΑΣΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ,ΙΣΤΟΡΙΚΑ,ΜΟΥΣΙΚΑ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΤΕΡΟΙ.

Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2009

ΕΝΕΤΙΚΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΚΟΠΗΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ







Λέγοντας Φραγκοκρατία εννοούμε την κυριαρχία των Φράγκων, δηλαδή των δυτικών Ευρωπαίων στις Ελληνικές χώρες (13ος - 16ος αιώνας), που ήταν αποτέλεσμα των σταυροφοριών.

Καθαρά χάλκινα νομίσματα μας είναι γνωστά αυτά που έκοψε το 1571 ο Cavalli, στην Κρήτη και ονομάζονταν χάλκινα υπέρπυρα, αποσύρθηκαν δύο χρόνια αργότερα από τον νέο διοικητή. Επίσης στην Κρήτη τον 17ο αιώνα κυκλοφορούσαν χάλκινα νομίσματα των 10 γαζετών γνωστά ως grimani τα οποία κόβονταν στην Κρήτη στον Χάνδακα. Στην Κρήτη επίσης κόπηκαν το 1650 τα salvatori των 5 και 10 λιρών και κυκλοφορούσαν τα soldinni των 1 και 2 1/2 σολδίων καθώς και νομίσματα των 1 και 2 σολδίων. Τα χάλκινα νομίσματα συνήθως τα αποκαλούσαν και μαύρα, όπως τα αργυρά τα αποκαλούσαν με την γενική ονομασία άσπρα και τα χρυσά, κόκκινα.

Το νόμισμα αυτο ειναι απο μια τυχαία ανακάλυψη της γιαγιάς μου στην Κίσσαμο .Βρήκε αρκετά απο αυτα τα χάλκινα Ενετικά νομίσματα.Ηταν ευτελούς αξιας και το συγκεκριμένο εχει επιχρυσωθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου