ΣΚΟΠΟΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΥΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ ΚΡΗΤΗΣ.Η ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΧΕΙ ΣΑΝ ΒΑΣΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ,ΙΣΤΟΡΙΚΑ,ΜΟΥΣΙΚΑ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΤΕΡΟΙ.

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

ΑΠΟΨΗ ΕΝΟΥΣ ΦΙΛΟΥ






ΜΕ ΒΡΙΣΚΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΣΧΕΔΟΝ ΣΥΜΦΩΝΟ


Πριν 10 χρόνια πηγαίναμε στο κέντρο Λευκά Ορη το οποίο ήταν το μοναδικό που έβαζε βιολί μια φορά τους 3 μήνες και ήμασταν δεν ήμασταν 2-3 παρέες το πολύ.
Τότε υποστηρίζαμε όλα τα βιολιά και κάναμε αγώνα για αυτά , φυσικά δεν περιμέναμε ανταπόδοση ή κάποιο προσωπικό όφελος απο τους βιολιστές.
απλά κάναμε το κέφι μας και αυτό που πιστεύαμε....
στην πορεία μπήκε τελικά το νερό στο αυλάκι και επικράτησαν κατά κράτος στην συνείδηση των Χανιωτών , έτσι δόθηκε η ευκαιρία στην νεολαία να ακούσει την παραδοσιακή μουσική του τόπου της και να δει πως είναι τελικά αυτός ο συρτός, που επί δεκαετίες διακορευόταν πρωί μεσημέρι βράδυ...
φυσικά τίποτα απο όλα αυτά δεν θα είχε αλλάξει, αν δεν υπήρχε το Ράδιο Ριζίτες που λίγοι ξέρουν τον αγώνα του Βαγγέλη για την διάσωση του Βιολιού και της παραδοσιακής μουσικής του τόπου μας. Αλλά και το kissamos tv με τον Πατερόγιαννη να έχει βάλει μέχρι τώρα περίπου 1.000.000 ευρά για τον σταθμό απο την τσέπη του...


όμως αγαπητοί μου φίλοι οι βιολατόροι στην μεγάλη τους πλειοψηφία είναι ντενεκέδες σαν άνθρωποι και φιλοχρήματοι πέρα από το δέον...
και θα την φάνε την κεφαλή τους πάλι όπως την έφαγαν και παλαιότερα...
ο νοών νοητό...

επίσης δείτε πόσες λύρες έπαιξαν στην Κίσσαμο φέτος μετά από χρόνια.
Κολυμπάρι-Μεσόγεια-Καστέλι κτλ...
Φυσικά να ξεκαθαρίσω ότι δεν έχω πρόβλημα με την λύρα και άμα κάτέει να παίζει ο λυράρης βγαίνω στην όρεξη και χορεύω μια χαρά.
αλλά επειδή λίγοι κατένε και αυτοί που κατένε δεν είναι αυτοί που ζητάνε 2-3 χιλιάρικα για να παίξουν, την ευθύνη την φέρουν οι σύλλογοι που τους καλούνε.
Τι να τα κάνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος τα λεφτά? όταν καλεί τον χ μαλακοπιτουράκη στην καρδιά της Κισσάμου να παίξει κουκιά και ελιές και να πάρει 2 χιλιάρικα αέρα?
έβγαλε λέει ο σύλλογος 5.000 ευρώ.
ε και?
η ζημιά που έκανε στον Πολιτισμό ο Πολιτιστικός σύλλογος είναι μεγαλύτερη απο 5.000 ευρώ.

ο χορός πήγε στα τσακίδια, τα κοπέλια χορεύουν λες και τα κυνηγάει η μάνα τους να τα δείρει , και νομίζουν ότι χορεύουν παραδοσιακά.
και αντί οι οργανοπαίχτες, που υποτίθεται ότι είναι φίλοι τους, να τους πούνε 2 λόγια και να τους εξηγήσουν πέντε πράγματα , παίζουν όλο πιο γρήγορα για να μην μπορείς να ακούσεις διάλε την δοξαρέ.
εδώ όπου νάναι θα κάνει σχολή χορού ο ατσαλόσυρμας που χορεύει κάτι μεταξύ συρτού , κουν φου και ζεμπέκικου, και δεν του μιλάει κανείς να του πει κάτσε καλά αλλά τον θέλουν για να δημιουργεί κλίμα και ευθυμία στον κόσμο.
Εμ θα τα βρούμε μπροστά μας αυτά...σύντομα πολύ σύντομα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου