ΣΚΟΠΟΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΥΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ ΚΡΗΤΗΣ.Η ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΧΕΙ ΣΑΝ ΒΑΣΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ,ΙΣΤΟΡΙΚΑ,ΜΟΥΣΙΚΑ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΤΕΡΟΙ.

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

Ο ΜΙΣΕΜΟΣ ΤΟΥ ΛΥΡΑΡΗ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΗ ΝΙΚΟΥ


Χθές, 16 Δεκέμβρη το πρωί, άφησε τον κόσμο αυτο ο λυράρης Νίκος Κολιακούδης (Κολιακουδάκης) σε ηλικία 78 χρόνων. Είχε για χρόνια μια ασθένεια στο αίμα. Η κηδεία του έγινε στις 11 το πρωι στη Λικοτιναρά, Αποκορώνου.
Ο Κολιακούδης ξεκίνησε στη δεκαετία του 1950 και μάλιστα ηχογράφησε το 1958 στη HMV τρία τραγούδια, τον Λικοτιναριανό Συρτο, τον Κεφαλιανό και τον Καϊνιανό Συρτό, αφιερωμένα στα τρία μεγάλα και ένδοξα χωριά του Αποκόρωνα, Κεφαλά, Κάϊνα και Λικοτιναρά, τόπο καταγωγής του.
Για μια μεγάλη περίοδο ο Κολιακούδης απετέλεσε τον καλύτερο λυράρη της περιοχής του Αποκόρωνα και των Χανίων ακόμα και άφησε εποχή με το γλυκό παίξιμο του στη λύρα, το τραγούδι και τις συνθέσεις του, παραδεκτός απο όλους τους καλλιτέχνες μάλιστα συνεργάστηκε με πολλους καλους λαγουτιέρηδες !! Στον Αποκόρωνα τότε έπαιζαν ο Γιάννης ο Σεργάκης, ο Μιχάλης Μπακατσάκης (πατέρας) ενω ο Πλακιανός, η Ασπασία και ο Τζιμάκης έπαιζαν ακόμα και αργότερα ο Γιώργης ο Γαλάνης και ο Μανώλης ο Κρασσαδάκης αδερφός του γνωστου λαουτιέρη Παντελή.
Αργότερα έκανε επιτυχία με τα καλαμπουρτζίδικα τραγούδια του, που αυτος και μερικοί άλλοι καλλιτέχνες καθιέρωσαν, γύρω στα τέλη της δεκαετίας του '60 αρχες του '70 (Τζαγκαράκης, Μεγαλούδης κ.α.) δίνοντας τη συνέχεια σε κάποια σκωπτικά του Μουντάκη της περιόδου 1958-'65. Γύρω στο 1975 ο Νίκος Κολιακούδης άνοιξε μαγαζί στην οδο Αποκορώνου στα Χανιά, με δίσκους, κασσέτες, μουσικά όργανα, χορδες κλπ και το διατήρησε γύρω στα 15 χρόνια.


Ο γιός του Δημήτρης είχε μεγάλη έφεση στη μουσική και ασχολήθηκε κυρίως με την κιθάρα, αν και παίζει λύρα και λαούτο πολυ καλα !! Επι μία δεκαετία έπαιξε με τους Κατσαμάδες, τους Αλεφαντινούς και με τα μεγαλύτερα ονόματα της κρητικής μουσικής. Αργότερα ανέβηκε στην Αθήνα και έπαιξε σε λαϊκά μαγαζιά, μεταξύ των οποίων με την Αννα Βίσση. Οι ανησυχίες του όμως ήταν τέτοιες που αφου πήρε μαθήματα απο τον Αχιλλέα Περσίδη που ζούσε κάποτε στα Χανιά και τον Ross Daly, παρακολούθησε μαθήματα τζαζ κιθάρας και θεωρίας απο τον μεγάλο κιθαρίστα Βασίλη Ρακόπουλο. Σήμερα είναι ένας αναγνωρισμένος κιθαρίστας σε πανελλήνια κλίμακα, με jazz-fusiion και έθνικ προσανατολισμό και δραστηριοποιείταα με διάφορα σχήματα σε συναυλίες στην Κρήτη και στην Αθήνα ενω κατοικεί μόνιμα στον Αποκόρωνα με την οικογένεια του. Εχει σελίδα το myspace όπου μπορείτε να ακούσετε μια εντυπωσιακή σύνθεση του.


Με το δισκογραφικό έργο του Νίκου Κολιακούδη θα ασχοληθούμε σε μελλοντική ανάρτηση. Οι τελευταίες του δισκογραφικές δουλειές, ήταν στη δεκαετία του '90 με το λαγουθιέρη και τραγουδιστή Γιάννη Κατάκη σε δικα του τραγούδια και λίγα χρόνια αργότερα με τον επίσης λαγουθιέρη Κυριάκο Σταυριανουδάκη.
Δεν είναι δυο μήνες που χάσαμε το λεβέντη απο την Κάϊνα, κιθαρίστα και επιχειρηματία Στέλιο Μαυροματάκη σε νέα ηλικία, χάνουμε τώρα και το θρύλο Νίκο Κολιακούδη που γλέντησε τόσες γενιές με την όμοφη λύρα ντου, ας είναι ελαφρό το χώμα τ'Αποκόρωνα που τονε σκέπασε !!!



Αναρτήθηκε απο REBET CAFE
ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΑΚΙ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου