ΣΚΟΠΟΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΥΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ ΚΡΗΤΗΣ.Η ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΧΕΙ ΣΑΝ ΒΑΣΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ,ΙΣΤΟΡΙΚΑ,ΜΟΥΣΙΚΑ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΤΕΡΟΙ.

Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

Ο ( ΚΙΣΣΑΜΙΤΗΣ ) ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΑΣ ΠΟΙΗΤΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ


Ο Διονύσιος Σολωμός (1798-9 Φεβρουαρίου 1857 ήταν Ζακυνθινός Έλληνας ποιητής, περισσότερο γνωστός για τη συγγραφή τού ποιήματος Ύμνος εις την Ελευθερίαν το 1823 οι πρώτες δυο στροφές του οποίου έγιναν ο Ελληνικός εθνικός ύμνος. Κεντρικό πρόσωπο της Επτανησιακής σχολής, ο Διονύσιος Σολωμός θεωρήθηκε και θεωρείται εθνικός ποιητής της Ελλάδας όχι μόνον γιατί έγραψε τον Εθνικό Ύμνο, αλλά και γιατί αξιοποίησε την προγενέστερη ποιητική παράδοση (κρητική λογοτεχνία, Δημοτικό τραγούδι) και ήταν ο πρώτος που καλλιέργησε συστηματικά τη δημοτική γλώσσα και άνοιξε τον δρόμο για τη χρησιμοποίησή της στη λογοτεχνία, αλλάζοντας ακόμη περισσότερο τη στάθμη της. Εκτός από τον Ύμνο εις την Ελευθερίαν, τα σπουδαιότερα έργα του είναι: Ο Κρητικός, Ελεύθεροι Πολιορκημένοι, Ο Πόρφυρας, Η Γυναίκα της Ζάκυνθος.

Γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το [.[1798]], στο διάστημα μεταξύ .Γονείς του ήταν ο κόντες Νικόλαος Σολωμός και η υπηρέτριά του Αγγελική Νίκλη. Ο πατέρας του καταγόταν από οικογένεια κρητικών προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στη Ζάκυνθο , μετά την κατάληψη της Κρήτης 1669 από τους Οθωμανούς. Το οικογενειακό τους όνομα στα Ιταλικά παραδίδεται με διάφορες μορφές: Salamon, Salomon, Solomon, Salomone. Η καταγωγή της μητέρας του είναι πιθανό να ήταν από την Μάνη (Oικογένεια Νικλιάνων)

Ο κόντες Νικόλαος Σολωμός χήρεψε το 1802 από την νόμιμη σύζυγό του Μαρνέττα Κάκνη, με την οποία είχε αποκτήσει δύο παιδιά, τον Ρομπέρτο και την Έλενα. Από το 1796 όμως είχε δεσμό με την υπηρέτριά του Αγγελική Νίκλη, με την οποία απέκτησε εκτός από τον Διονύσιο άλλον έναν γιο, τον Δημήτριο, μετέπειτα πρόεδρο της Ιονίου Βουλής, το 1801. Το ζευγάρι παντρεύτηκε μόλις την προπαραμονή του θανάτου του (27 Φεβρουαρίου 1807) και τα παιδιά τους απέκτησαν τα δικαιώματα των νόμιμων τέκνων.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΡΙΖΑ ΤΟΥ.

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ (ΕΝΕΤΟΤΟΥΡΚΙΚΟΥ) ΚΑΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΠΡΙΝ ΤΟ 1666 ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΑΝ ΤΑ ΠΕΡΙΧΩΡΑ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΚΙΣΣΑΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΕΦΤΑΣΑΝ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ ΑΠΟ ΟΠΟΥ ΠΡΟΩΘΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΖΑΚΥΝΘΟ.ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΕΣ ΑΥΤΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ ΣΑΛΑΜΩΝ ( FRANCESKO SALAMON).

ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΩΝ ΣΟΛΩΜΩΝ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΟΝΙΣΤΕΙ ΟΤΙ ΕΙΧΕ ΔΕΣΜΟΥΣ ΜΕ ΤΑ ΚΥΘΗΡΑ ΠΡΟΤΟΥ ΑΚΟΜΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΝ ΚΙΣΣΑΜΟ .

ΕΜΕΙΝΕ ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ ΣΤΗΝ ΖΑΚΥΝΘΟ ,ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΕ ΞΑΝΑ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ ,ΑΛΛΑ ΡΙΖΩΣΕ ΤΕΛΙΚΑ ΣΤΗΝ ΖΑΚΥΝΘΟ ΤΟ 1716.

Ο ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΣΑΛΑΜΩΝ ,ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ ΚΑΡΙΕΡΑΣ ΥΠΗΡΕΤΗΣΕ ΤΟ 1666-1667 ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ ΩΣ SARGENTE MAGGIOR ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΟΦΥΛΑΚΗΣ.ΣΤΙΣ 25 ΜΑΙΟΥ ΤΟΥ 1669 ΠΡΟΗΧΘΗ ΣΕ GOVERNATORE ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΤΗΣΕ ΩΣ ΤΟ 1671.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΟ ΤΟΥ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ - ΝΙΚΟΛΑΟ -,ΠΡΟΠΑΠΟ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΑΣ ΠΟΙΗΤΗ ΣΩΖΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ.

Ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΗΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ .Σ ΕΝΑ ΝΕΑΝΙΚΟ ΤΟΥ ΤΑΞΙΔΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΑΚΥΝΘΟ ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΥΘΗΡΑ ΑΙΧΜΑΛΩΤΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ ΤΗΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΙΑΣ ΟΠΟΥ ΕΜΕΙΝΕ ΣΚΛΑΒΟΣ ΑΠΟ ΤΟ 1671-1678.

ΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΖΑΚΥΝΘΙΝΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΤΩΝ ΣΚΛΑΒΩΝ ΓΝΩΣΤΟΥ ΩΣ ΣΚΛΑΒΙΑΤΙΚΟΥ ΠΟΥ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ 1560 ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΝΕΤΟ ΠΡΟΒΛΕΠΤΗ FRANCESKO PISANI.

Ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΑΛΑΜΩΝ ΔΙΟΡΙΣΤΗΚΕ ΤΟ 1678 MAGGIOR NELLA FORTEZZA ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ.

ΤΟΝ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΤΟΝ ΕΠΙΚΥΡΩΣΕ ΣΤΙΣ 9 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1685 Ο CAPITAN GENERAL FRANCESKO MOROSINI.

TO 1716 ΜΕ ΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΩΝ ΣΟΛΟΜΩΝ ΣΤΗΝ ΖΑΚΥΝΘΟ Ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΙΟΡΙΣΤΗΚΕ ΑΡΧΙΚΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΛΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΟΣΥΛΛΕΚΤΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΕΠΑΝΗΛΘΕ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΤΗ ΤΟΥ ΘΕΣΗ ΤΟΥ GOVERNATOR DELLE ARMI ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΟΦΥΛΑΚΗ ΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ.

ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΟΦΥΛΑΚΗΣ ΣΤΙΣ ΒΕΝΕΤΙΚΕΣ ΚΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ

16ος – 18ος ΑΙΩΝΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Δ. ΨΑΡΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου