ΣΚΟΠΟΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΥΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ ΚΡΗΤΗΣ.Η ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΧΕΙ ΣΑΝ ΒΑΣΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ,ΙΣΤΟΡΙΚΑ,ΜΟΥΣΙΚΑ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΤΕΡΟΙ.

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

ΚΑΖΑΝΩΜΑΤΑ ( ΤΟ ΛΑΒΕΤΖΙ)


Σε όλη τη Κρήτη και βέβαια και στα Χανιά, μόλις μπει ο Σεπτέμβρης αρχίζουν τα μεγάλα γλέντια! Στις αρχές του Σεπτέμβρη, όλοι οι ντόπιοι πηγαίνουν στα αμπέλια τους μαζί με την οικογένεια τους και αρχίζουν να μαζεύουν τα σταφύλια ή αλλιώς να τρυγούν τα αμπέλια, έτσι ώστε το βράδυ να πατήσουν τα σταφύλια και να βγάλουν το κρασί γι’ αυτή τη χρονιά.
Μικροί – μεγάλοι εν δράσει!!! Όλοι μέσα στο πατητήρι για να πατήσουν τα σταφύλια και να βγει ο μούστος (φρέσκο-άγουρο κρασί).
Την άλλη μέρα μαζεύουν τα υπόλοιπα από τα σταφύλια και τα βάζουν μέσα σε βαρέλια ή πιθάρια. Τα πατάνε πολύ καλά, έτσι ώστε να μην παίρνει από πουθενά αέρα και μετά τα κλείνουν από πάνω όσο πιο καλά μπορούν. Μετά από σαράντα μέρες, ανοίγουν αυτά τα βαρέλια και το γλέντι ξεκινά!!!! Αρχίζει η παράγωγη της τσικουδιάς!!!
Σε κάθε χωριό υπάρχουν συνήθως 2-3 οικογένειες, που έχουν καζάνια(λαβέτζια), όπως ονομάζονται, για να βγει η τσικουδιά. Έτσι, όλο το χωριό πηγαίνει εκεί για να βγάλει τη τσικουδιά του σπιτιού του. Αυτός που έχει το καζάνι πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός γιατί αν δεν προσέξει την ώρα εκείνη, η τσικουδιά μπορεί να χαλάσει ή να πάρει άσχημη γεύση ή κίτρινο χρώμα.
Αυτός που πηγαίνει τα σταφύλια δεν θα πληρώσει τίποτα για να βγει η τσικουδιά του, πρέπει όμως να κρατάει μαζί του τα ξύλα που θα χρειαστεί ο παραγωγός για να βάλει φωτιά στο καζάνι και να βγει η τσικουδιά καθώς και μεζέδες για να το γλεντήσουν όση ώρα κάνει η τσικουδιά να βγει από το καζάνι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου