ΣΚΟΠΟΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΥΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ ΚΡΗΤΗΣ.Η ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΧΕΙ ΣΑΝ ΒΑΣΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ,ΙΣΤΟΡΙΚΑ,ΜΟΥΣΙΚΑ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΤΕΡΟΙ.

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ - ΠΛΑΚΙΑΝΟΣ


Ο Μιχάλης Παπαδάκης ή Πλακιανός (1903-1978) είναι ένας από τους σπουδαιότερους μουσικούς της δυτικής Κρήτης, όχι μόνο για τη δεξιοτεχνία του στο παίξιμο της λύρας, αλλά και για τις συνθέσεις του (συρτά), οι οποίες καθιερώθηκαν στη συνείδηση των Κρητικών μερακλήδων παρόλο που ο ίδιος δεν είχε ηχογραφήσει ποτέ δίσκο (υπάρχουν ηχογραφήσεις του στο αρχείο της Ε.Ρ.Α. Χανίων και περιμένουμε εναγωνίως την έκδοσή τους σε CD).

Τα συρτά του, κάποια από τα οποία είναι πολύ γνωστά στο κοινό της κρητικής μουσικής, υποκλέπτονταν και ηχογραφούνταν συχνά από διάσημους μουσικούς, οι οποίοι δυστυχώς τα παρουσίαζαν ως δικά τους (τη μόνη φορά που είχε αποφασίσει να γυρίσει δίσκο ταξίδεψε στην Αθήνα και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού έπαιξε τους σκοπούς του σε μια παρέα, ενώπιον άλλου μουσικού, ο οποίος έσπευσε και τους ηχογράφησε πριν απ’ αυτόν).

Ο Πλακιανός ήταν άνθρωπος απλός και φτωχός, εργάτης, καλόψυχος και βαθειά μερακλής. Δεν είχε ίχνος επαγγελματισμού. Η χαρά του ήταν η αναγνώριση της αξίας του από τους ανθρώπους του χωριού του και των γύρω χωριών.

Ηχογράφηση του Πλακιανού περιλαμβάνεται στο δίσκο «Ελληνική Παραδοσιακή Μουσική - Σκοποί και τραγούδια της Κρήτης» (1998 Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, CP 91033) από τη συλλογή του καθηγητή κλασικής φιλολογίας στο Κολλέγιο της Αγ. Τριάδας του Χάρτφορντ Δ. Νοτόπουλου [Κονέκτικατ, Η.Π.Α.- η πλούσια αυτή συλλογή ηχογραφήσεων από όλη την Ελλάδα δωρήθηκε μετά το θάνατο του Νοτόπουλου, το 1968, κατ’ εντολήν του από τη σύζυγό του στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, ενώ μικρό μέρος της είχε ήδη εκδοθεί από την εταιρεία Folkways σε τρεις δίσκους (FE 4454, FE 4467 και FE 4468)].

Προς τιμήν του Πλακιανού γίνονται από το 1987 στην Πλάκα Αποκορώνου πολιτιστικές εκδηλώσεις με το γενικό τίτλο «Πλακιανά».

1 σχόλιο:

  1. Ο Μιχάλης Παπαδάκης ή Πλακιανός καταγόταν από την Πλάκα Αποκορώνου και έζησε και πέθανε στις Καλύβες Αποκορώνου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή