ΣΚΟΠΟΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΥΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ ΚΡΗΤΗΣ.Η ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΧΕΙ ΣΑΝ ΒΑΣΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ,ΙΣΤΟΡΙΚΑ,ΜΟΥΣΙΚΑ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΤΕΡΟΙ.

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

ΒΙΟΛΟΛΥΡΑ



1.Βιολόλυρα(Γαλλιανός)
Tην περίοδο του Μεσοπολέμου ( - 1940) διαμορφώθηκε στην κεντρική Κρήτη η βιολόλυρα, μια οκτάσχημη λύρα σε σχήμα όμοιο του βιολιού με αποτέλεσμα το ηχόχρωμα του οργάνου να υποστεί αισθητή αλλοίωση.
Δημιουργήθηκε στα πλαίσια μιας προσπάθειας να αποκτήσει η βιολόλυρα τις τεχνικές δυνατότητες του βιολιού με την προσθήκη τέταρτης χορδής αλλά και να είναι μπορετό να παίζεται οπως η λύρα όρθια ώστε να μπορούν να αναπαραχθούν με μεγαλύτερη πιστότητα ειδικά τα Χανιώτικα συρτά . Οι τόνοι έγιναν γλυκύτεροι αλλά γρήγορα εγκαταλείφθηκε.Χρησιμοποιήθηκε ιδιαίτερα στο νομό Ηρακλείου.
Όνομα σύμβολο για την ευρύτερη Μεσσαρά αποτελεί ο μουσικός Λευτέρης Μανασάκης ή Γαλλιανός. (1917-1944). Γεννήθηκε και έζησε στη Γαλιά Καινούριου. Έπαιζε βιολόλυρα που ο ίδιος κατασκεύασε. Ονομαστός σκοπός του ο ομώνυμος γαλιανός συρτός που αποτελεί μια διαφορετική και εμπλουτισμένη εκδοχή του Κολυμπαριανού συρτού.(ΣΑΡΙΔΑΚΗ Η ΜΑΥΡΟΥ)
ΝΑ ΛΟΙΠΟΝ ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΥΣ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ(ΒΙΟΛΟΛΥΡΑΣ) ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΚΕ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΤΙΚΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΜΟΤΙΒΩΝ(ΣΥΡΤΩΝ) ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ 1920 ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΤΕΡΗ ΚΡΗΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου