ΣΚΟΠΟΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΥΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ ΚΡΗΤΗΣ.Η ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΧΕΙ ΣΑΝ ΒΑΣΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ,ΙΣΤΟΡΙΚΑ,ΜΟΥΣΙΚΑ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΤΕΡΟΙ.

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

ΝΙΚΟΛΗΣ ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ ( ΚΟΥΦΙΑΝΟΣ )


Ο Νικόλαος Κατσούλης ή Κουφιανός ( Σφακιανής καταγωγής ), γεννήθηκε το 1877 στον Κουφό Κυδωνίας Χανίων. Από τον τόπο καταγωγής του λοιπόν, έμεινε να λέγεται Κουφιανός


Ο Κουφιανός ήταν ένας από τους πλέον δεξιοτέχνες λυράρηδες της εποχής του και άριστος τραγουδιστής. Ήταν επίσης πολύ καλός γνώστης της κρητικής μουσικής παράδοσης και ιδιαίτερα των χανιώτικών μοτίβων, συρτών και πεντοζάλι. Στο πεντοζάλι, όπως θρυλείται σήμερα, ήταν μοναδικός!

Ακούστε το θρυλικό του πεντοζάλι.







ΣΠΑΝΙΩΤΑΤΟΣ ΔΙΣΚΟΣ ΟDEON ΤΕΛΗ ΤΟΥ '20 ΜΕ ΤΟΝ ΧΑΝΙΩΤΗ ΝΙΚΟ ΚΟΥΦΙΑΝΟ!! ΓΡΑΜΜΟΦΩΝΟ COLUMBIA VIVA-TONAL N0 163

Έπαιξε σε πολυάριθμα γλέντια της εποχής του και διασκέδασε χιλιάδες κόσμο, που τον αποθέωναν σε κάθε εμφάνιση του και στην Κρήτη και στην Αθήνα. Στην Σπλάντζια στα Χανιά, ήταν ένα από τα καλά του στέκια και μερακλήδες από όλο τον νομό Χανίων, αλλά και από άλλες περιοχές της Κρήτης έτρεχαν να ακούσουν τον μεγάλο λυράρη.

Ο Κουφιανός έβγαλε και τον δικό του "σκοπό" πάνω στην μελωδία του συρτού. Είναι ο Χαλεπιανός συρτός. Μια σύνθεση πραγματικά άριστη και λεβέντικη, που αν και πολλοί σήμερα δεν ξέρουν την σωστή ονομασία της, ωστόσο την έχουν χορέψει πολλές φορές και έχουν τραγουδήσει πάνω της χιλιάδες μαντινάδες.

Ο θρυλικός Κουφιανός έφυγε από την ζωή το 1947. Αφησε πίσω του πολλούς μιμητές, την ατόφια μουσική παράδοση, την μεγάλη δεξιοτεχνία του και την γλύκα του παιξίματός του, που σπανίζει σήμερα.

Ίσως τελικά, αυτά να είναι τα στοιχεία που τον καθιέρωσαν, σαν ένα από τους καλύτερους δεξιοτέχνες της λύρας που γέννησε ποτέ η κρητική γη.

Ηταν δάσκαλος του Ναύτη.

ο Ναύτης σε μια δισκογραφική δουλειά του τον τίμησε με έναν συρτό αναφεροντάς τον

Και η μαντινάδα του Κώστα Παπαδάκη ή Ναύτη τα λέει όλα:

Τον Κουφιανό στο γλέντι του όσοι κι αν τον ακούσαν,

στο τράβηγμα του δοξαριού τ αηδόνια κελαηδούσαν


1 σχόλιο:

  1. Μπραβο για την αναρτηση και τις πληροφοριες!! Καλο θα ηταν ομως να αναφερετε και την προελευση του video..

    ΑπάντησηΔιαγραφή