ΣΚΟΠΟΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΥΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ ΚΡΗΤΗΣ.Η ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΧΕΙ ΣΑΝ ΒΑΣΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ,ΙΣΤΟΡΙΚΑ,ΜΟΥΣΙΚΑ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΤΕΡΟΙ.

Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Ο ΣΑΜΑΡΑΣ( ΣΩΜΑΡΑΣ)


Ο σαμαράς (σωμαράς) είτε έφτιαχνε καινούρια σαμάρια(σωμάρια), είτε και επισκεύαζε τα παλιά. Για να κάμει καινούριο σαμάρι έπαιρνε μέτρα στο ζώο (κυρίως τον ενδιέφερε η μέση) κι έφτιαχνε από γερό ξύλο τους ώμους, τα σκαρβέλια και τις παγίδες (τα πλαϊνά). Εσωτερικά έβαζε κετσέ και εξωτερικά ειδικό ύφασμα, τα κάρφωνε στα σανίδια, έραβε στις άκρες δέρμα και γέμιζε το σαμάρι με γρασίδι (αποξηραμένο κριθάρι ). Στη συνέχεια έφτιαχνε τη μεσιά (ζωνάρι της μέσης) και τις πιστιές και περιποιούνταν το σαμάρι με διακοσμητικά καρφιά, πετσάκια και λούστρο, για να΄χει και καλή εμφάνιση. Ο σαμαράς έφτιαχνε επίσης καπίστρια, καμουτσίκια, ζέματα και κολάρα.
Τα κολάρα και τα ζέματα τα΄βαζαν στα ζώα, για να τραβούν το αλέτρι ή τον βωλόσυρο στ΄αλώνια. Τα κολάρα τα΄φτιαχνε με πετσί ή ύφασμα, τα γέμιζε με γρασίδι και τους πρόσθετε στη μέση κάθετα δυο «ζεύλες» ξύλινες ή μεταλλικές, για να δένονται στο λαιμό του ζώου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου