ΣΚΟΠΟΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΥΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ ΚΡΗΤΗΣ.Η ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΧΕΙ ΣΑΝ ΒΑΣΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ,ΙΣΤΟΡΙΚΑ,ΜΟΥΣΙΚΑ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΤΕΡΟΙ.

Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ-ΚΟΛΟΚΥΘΟΑΝΘΟΙ




Επίκαιρη συνταγή για πεντανόστιμα ντολμαδάκια( ντουλουμάδες με αμπελόφυλλα και γεμιστούς κολοκυθοαθούς)

Για τους γεμιστούς κολοκυνθοανθούς υπάρχουν τα αρσενικά λουλούδια κολοκυθιάς, τα οποία αρχικά χρησιμοποιούνται για να γονιμοποιηθούν τα θηλυκά λουλούδια και έτσι να γεννηθούν τα κολοκυθάκια.

Τους κολοκυνθοανθούς τους μαζεύουν νωρίς το πρωί όταν είναι ακόμα ανοικτοί από την πρωϊνή δροσιά. Με τη ζέστη κλείνουν τα φύλλα τους και θέλουν προσεκτικό χειρισμό για να αφαιρέσεις τον στήμονα, να τα πλύνεις και να τα γεμίσεις, χωρίς να τα καταστρέψεις.

Για 40 ανθούς κολοκυθιάς ή 400γρ. αμπελόφυλλα υπολογίστε 1/2 κιλό ρύζι. Αυτή η γέμιση είναι πολύ αρωματική και δροσερή. Η τομάτα, σε κομματάκια, κάνει μεγάλη διαφορά.

  • 1/2 κιλό ρύζι νυχάκι
  • 1/2 κιλό τομάτες σε μικρά κομματάκια (ξεφλουδισμένες και χωρίς σπόρους)
  • 1/2 κούπα λάδι ελιάς
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε μικρά κυβάκια
  • 1 κούπα φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1 κούπα φρέσκο μάραθο ψιλοκομμένο
  • 1/2 κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Σωτάρουμε στο μισό λάδι το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τις τομάτες σε κομματάκια, τα μυρωδικά, αλάτι, πιπέρι. Αποσύρουμε από τη φωτιά και γεμίζουμε τους ανθούς και τα αμπελόφυλλα. Οι αρσενικοί ανθοί είναι μεγάλοι και χωρούν πολύ ρύζι. Μην παρασυρθείτε και τους γεμίσετε, θα καταλήξετε με τεράστια ντολμαδάκια! Γεμίζετε με ίδια ποσότητα ρυζιού, ώστε να φτιάξετε ομοιόμορφους κολοκυθοανθούς.

Στρώνετε τα ντολμαδάκια, δίπλα-δίπλα, στην κατσαρόλα, σε όσες στρώσεις χρειαστεί. Περιχύνετε με το υπόλοιπο μισό λάδι. Σκεπάζετε με ένα μεγάλο πιάτο. Προσθέστε ζεστό νερό τόσο όσο να τα καλύψει. Ψήνετε σε μέτρια-χαμηλή φωτιά, μέχρι να πιούν το νερό και να μείνουν με το λάδι τους. Κατα διαστήματα κουνάτε την κατσαρόλα να βεβαιωθείτε ότι δεν έχουν κολλήσει (αν η φωτιά είναι χαμηλή δεν κινδυνεύουν).

Σερβίρετε χλιαρά ή κρύα με γιαούρτι , με μάραθο ψιλοκομμένο και λάδι.

ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ

1 σχόλιο:

  1. που μπορώ να βρω κολοκυθοανθούς στα Χανιά? να αγοράσω το φυτό ενοώ οχι να φαω σε ταβερνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή