ΣΚΟΠΟΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΥΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ ΚΡΗΤΗΣ.Η ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΧΕΙ ΣΑΝ ΒΑΣΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ,ΙΣΤΟΡΙΚΑ,ΜΟΥΣΙΚΑ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΤΕΡΟΙ.

Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΑ

ΑΓΙΕ ΦΑΝΟΥΡΙΕ ΦΑΝΕΡΩΣΕ ΤΟ ΜΟΥ ΤΟ ΧΑΜΕΝΟ Η ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΟΣΜΕΝΩ ( ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ ΩΖΑ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΧΑΜΕΝΟ) ΚΑΙ ΕΓΩ ΘΑ ΣΟΥ ΣΙΑΞΩ ΜΙΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΤΗΣ ΜΑΝΑ ΣΟΥ. ( Η ΜΑΝΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΑΜΑΡΤΩΛΗ)

ΥΛΙΚΑ

  1. 1 κούπα λάδι
  2. 1 κούπα χυμό πορτοκάλι
  3. 1 κούπα ζάχαρη (και λίγη ακόμη αν είστε γλυκατζήδες)
  4. 1 κούπα νερό χλιαρό, μέσα στο οποίο βράσαμε
  5. 2 ξυλάκια κανέλα μήκους 5 εκ.
  6. 1 σφηνάκι κονιάκ
  7. 1 κουταλάκι γαρύφαλλο σκόνη
  8. 3 φακελάκια ξηρή μαγιά
  9. 1 κούπα καρύδια ή αμύγδαλα κοπανισμένα
  10. 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (αφαίρεσα 1 κούπα)
  11. σουσάμι για πασπάλισμα


Βάζουμε τα οκτώ πρώτα υλικά για σε μια λεκάνη και τα ανακατεύουμε με το χέρι να διαλυθεί η ζάχαρη.Προσθέτουμε τα καρύδια, και ανακατεύουμε τη μαγιά στο αλεύρι.

Ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με το χέρι ως ότου επιτύχουμε μια ζύμη που να κολλά στα χέρια, αραιότερη από του τσουρεκιού αλλά αρκετά πυκνότερη από του κέικ.

Αφήνουμε να ξεκουραστεί 1 ώρα και ξαναζυμώνουμε.Βάζουμε την ζύμη μας σε ταψάκι 28-30 νούμερο, λαδωμένο και αλευρωμένο (ή καλυμένο με χαρτί ψησίματος) , στρώνουμε την επιφάνειά της με βρεγμένα χέρια και την πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι.

Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.

Την ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 50 περίπου λεπτά.Πάνω στη μισή ώρα, την σκεπάζουμε με χαρτί κουζίνας για να μη καεί η επιφάνειά της

ΠΗΓΗ.http://cretangastronomy.blogspot.com/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου