ΣΚΟΠΟΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΥΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ ΚΡΗΤΗΣ.Η ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΧΕΙ ΣΑΝ ΒΑΣΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ,ΙΣΤΟΡΙΚΑ,ΜΟΥΣΙΚΑ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΤΕΡΟΙ.

Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

ΓΕΝΕΟΛΟΓΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ-ΚΑΤΑΓΩΓΗ







1.ΜΗΤΡΩΟ ΚΟΥΝΕΝΙ
ΕΝΑΣ ΦΙΛΟΣ ΜΟΥ ΕΣΤΕΙΛΕ ΕΧΤΕΣ ΣΚΑΝΑΡΙΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΠΟΥ ΕΔΡΕΥΕΙ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ ΕΝΑ ΑΡΧΕΙΟ ΠΟΥ ΜΕ ΧΑΡΑ ΜΕΓΑΛΗ ΤΟ ΔΕΧΤΗΚΑ.
ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΗΤΡΩΟ ΑΡΡΕΝΩΝ ΠΟΥ ΣΥΝΤΑΧΘΗΚΕ ΤΟ 1927 ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΚΟΥΝΕΝΙ ( ΒΑΘΗ ) ΙΝΝΑΧΩΡΙΟΥ ΚΙΣΣΑΜΟΥ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΤΕ ΖΩΝΤΕΣ ΑΡΡΕΝΕΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ.
ΑΝΑΜΕΣΑ Σ ΑΥΤΟΥΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΑΤΖΗΚΟΚΟΛΑΚΗΣ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΓΕΝΝΗΘΕΙΣ ΤΟ 1870 (ΠΕΡΙΒΟΛΙΑ) ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΔΕΡΦΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΠΑΠΟΥ ΜΟΥ ΤΖΑΝΗ ΧΑΤΖΗΚΟΚΟΛΑΚΗ ( 1878-1927)
Η ΡΙΖΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΠΕΤΑΝΟΧΩΡΙ ΠΕΡΙΒΟΛΙΑ ΙΝΝΑΧΩΡΙΟΥ ΑΛΛΑ Ο ΠΡΟΠΑΠΟΣ ΜΟΥ ΥΙΟΘΕΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΑΝΤΩΝΑΙΝΑ ΚΑΙ ΚΑΤΕΒΗΚΕ ΣΤΗΝ ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΑ ΚΙΣΣΑΜΟΥ ΣΑΝ ΓΑΜΠΡΟΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΟΥ.
ΤΟ 1912 ΕΦΥΓΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΑΛΛΑ ΞΑΝΑΓΥΡΙΣΕ ΑΡΓΟΤΕΡΑ
1.ΚΑΡΤΑ
2.ΛΙΣΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΗΣΟ ELLIS στην ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΜΕ ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΚΟΝΤΟΧΩΡΙΑΝΟΥΣ ΤΟΥ.





ΣΤΟ ΜΗΤΡΩΟ ΑΡΡΕΝΩΝ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΤΟ 1927 ΔΥΣΤΗΧΩΣ ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΛΙΣΤΑ ΓΙΑΤΙ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΕΒΙΩΣΕ.
ΤΑ 5 ΣΕΡΝΙΚΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΟΜΩΣ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ.
ΕΚΑΝΕ 5 ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΝΟ ΣΕΡΝΙΚΑ
ΜΙΧΑΛΗ/ΜΑΝΩΛΗ/ΚΩΣΤΗ/ΣΤΥΛΙΑΝΟ/ΒΑΓΓΕΛΗ.
Ο ΚΩΣΤΗΣ ΗΤΑΝ Ο ΠΑΠΟΥΣ ΜΟΥ.

ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΤΟ ΜΗΤΡΩΟ ΑΡΡΕΝΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΑΣ ΤΟΥ 1927 ΠΟΥ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΚΑΙ Ο ΠΑΠΟΥΣ ΜΟΥ.
3.ΜΗΤΡΩΟ ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΑ












ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΠΩΝΗΜΟΥ ΜΑΣ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
ΚΑΙ ΕΔΩ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1941.— Αρχίζει ή «μάχη τής Κρήτης ». Οι Γερμανοί διέθεσαν 315 βομβαρδιστικά αεροπλάνα, 60 δικινητήρια καταδιωκτικά, 240 στούκας, 270 μονοκινητήρια καταδιωκτικά καί υπέρ τά 1Ο4 μεταγωγικά αεροπλάνα.

Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1822.—Οι Κρήτες επαναστάτες συνάπτουν μάχην εναντίον των Τούρκων έξω του φρουρίου των Κυδωνιών Κρήτης. Κατ’ αυτήν φονεύεται ο πλοίαρχος των Κασίων Θ. Καταρτζής.

ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ-ΚΟΛΟΚΥΘΟΑΝΘΟΙ




Επίκαιρη συνταγή για πεντανόστιμα ντολμαδάκια( ντουλουμάδες με αμπελόφυλλα και γεμιστούς κολοκυθοαθούς)

Για τους γεμιστούς κολοκυνθοανθούς υπάρχουν τα αρσενικά λουλούδια κολοκυθιάς, τα οποία αρχικά χρησιμοποιούνται για να γονιμοποιηθούν τα θηλυκά λουλούδια και έτσι να γεννηθούν τα κολοκυθάκια.

Τους κολοκυνθοανθούς τους μαζεύουν νωρίς το πρωί όταν είναι ακόμα ανοικτοί από την πρωϊνή δροσιά. Με τη ζέστη κλείνουν τα φύλλα τους και θέλουν προσεκτικό χειρισμό για να αφαιρέσεις τον στήμονα, να τα πλύνεις και να τα γεμίσεις, χωρίς να τα καταστρέψεις.

Για 40 ανθούς κολοκυθιάς ή 400γρ. αμπελόφυλλα υπολογίστε 1/2 κιλό ρύζι. Αυτή η γέμιση είναι πολύ αρωματική και δροσερή. Η τομάτα, σε κομματάκια, κάνει μεγάλη διαφορά.

  • 1/2 κιλό ρύζι νυχάκι
  • 1/2 κιλό τομάτες σε μικρά κομματάκια (ξεφλουδισμένες και χωρίς σπόρους)
  • 1/2 κούπα λάδι ελιάς
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε μικρά κυβάκια
  • 1 κούπα φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1 κούπα φρέσκο μάραθο ψιλοκομμένο
  • 1/2 κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Σωτάρουμε στο μισό λάδι το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τις τομάτες σε κομματάκια, τα μυρωδικά, αλάτι, πιπέρι. Αποσύρουμε από τη φωτιά και γεμίζουμε τους ανθούς και τα αμπελόφυλλα. Οι αρσενικοί ανθοί είναι μεγάλοι και χωρούν πολύ ρύζι. Μην παρασυρθείτε και τους γεμίσετε, θα καταλήξετε με τεράστια ντολμαδάκια! Γεμίζετε με ίδια ποσότητα ρυζιού, ώστε να φτιάξετε ομοιόμορφους κολοκυθοανθούς.

Στρώνετε τα ντολμαδάκια, δίπλα-δίπλα, στην κατσαρόλα, σε όσες στρώσεις χρειαστεί. Περιχύνετε με το υπόλοιπο μισό λάδι. Σκεπάζετε με ένα μεγάλο πιάτο. Προσθέστε ζεστό νερό τόσο όσο να τα καλύψει. Ψήνετε σε μέτρια-χαμηλή φωτιά, μέχρι να πιούν το νερό και να μείνουν με το λάδι τους. Κατα διαστήματα κουνάτε την κατσαρόλα να βεβαιωθείτε ότι δεν έχουν κολλήσει (αν η φωτιά είναι χαμηλή δεν κινδυνεύουν).

Σερβίρετε χλιαρά ή κρύα με γιαούρτι , με μάραθο ψιλοκομμένο και λάδι.

ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ

Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

BLUE STAR - ANEK



ΑΠΟ ΜΕΙΛ ΕΝΟΥΣ ΦΙΛΟΥ

"Μια συγκριση τιμων.Γραμμη Πειραια -ΧανιαBLUE STAR εχει δειξει πολλα χρονια με τη συνεπεια και το σεβασμο οτι μπορει να υπαρξει καλη ελληνικη ναυτιλια. .Eπιτελους και για μας τους αθεραπευτα λατρεις των Χανιων χρονια τωρα. θα ξαναμπει η blue star και με τιμες απο ...
19 ευρω και καθαριοτητα και πλοια αξιολογα..Η ΑΝΕΚ κοιματαιιιιι δεν μας πειραζει ΠΛΕΟΝ!.
Καληνυχτα ΑΝΕΚ που μας ρουφαγες το αιμα..."
Υ.Γ. ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ
ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΤΟΔΥΝΑΜΙΑ ΤΩΝ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΔΩΝ. ΧΡΟΝΙΑ ΠΙΑ ΤΟΧΟΥΝ ΜΟΝΟΠΩΛΕΙΟ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΗ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΜΕΛΛΗΜΑ ΗΤΑΝ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΦΑΙΜΑΞΗ ΤΩΝ ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΟΣ ΑΥΤΟΥΣ ΛΕΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗΣ.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1822.—Οι Κρήτες επιτίθενται σφοδρώς εναντίον των Τούρκων και εκδιώκουν αυτούς από τας επαρχίας Αυλοποτάμου και Αμαρίου

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

37 ΓΡΑΜΠΟΥΣΙΑΝΟΙ ΔΡΟΣΟΥΛΙΤΕΣ

ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΣΤΗΝ ΘΛΙΒΕΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΠΟΛΛΟΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗΣ ΕΧΑΣΑΝ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΠΑΘΙΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ Ο ΜΥΘΟΣ ΘΕΛΕΙ ΤΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥΣ - ΤΟΥΣ ΔΡΟΣΟΥΛΙΤΕΣ - ΝΑ ΠΕΡΙΠΛΑΝΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΦΡΑΓΚΟΚΑΣΤΕΛΟ ΣΤΑ ΣΦΑΚΙΑ .ΜΥΘΟΣ Η ΑΛΗΘΕΙΑ????????
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΙΔΙΟΙΣ ΟΜΜΑΣΙ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΡΑΜΠΟΥΣΙΑΝΟΥΣ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Κυριακή 25 Απριλίου 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1822.—Εις τον Δαράτσον Κρήτης οι Έλληνες επαναστάτες δίνουν μάχη εναντίον των Τούρκων, νικούν αυτούς και φονεύουν τον αρχηγόν των.