ΣΚΟΠΟΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΥΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ ΚΡΗΤΗΣ.Η ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΧΕΙ ΣΑΝ ΒΑΣΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ,ΙΣΤΟΡΙΚΑ,ΜΟΥΣΙΚΑ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΤΕΡΟΙ.

Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

ΝΗΣΤΗΣΙΜΑ


ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ. (ΨΑΡΕΣ,ΛΙΜΠΙΝΟΙ,ΒΡΟΒΙΟΙ)




Οι ψαρές είναι καλλιεργήσιμo λαχανικό που χρησιμoπoιείται κυρίως ως σαλατικό και σχεδόν πάντα ωμό. Η γεύση του είναι υπόπικρη. Kατά την περίοδο Τής Μεγάλης Σαρακοστής αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα νηστίσιμα φαγητά της Κρήτης. Τρώγεται με λάδι και ξύδι, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις αλατίζεται και δεν λαδώνεται (κατά τις νηστίσιμες ημέρες που δεν επιτρέπεται η κατανάλωση ελαίου). Σε πολλές περιοχές της Κρήτης συνοδεύει, μαζί με την επίσης ωμή αγκινάρα και το τοπικό ποτό "τσικουδιά"

Οι λιμπίνοι(λούπινα) ήταν πικρά. Για να γλυκάνουν έπρεπε να βραστούν και να ξεβροχιαστούν στη θάλασσα η να αφεθούν πολλές μέρες στα τραχούμενα νερά των ποταμών.

Από τους αρχαίους χρόνους έπαιζαν σημαντικό ρόλο σαν τροφή για τους ανθρώπους και για τα ζώα.

.Οι φλοιοί, τα τσόφλια, τα «λουβιά» όπως τα ονομάζουν αποτελούσαν τροφή για τα αιγοπρόβατα. Υπάρχουν μερικοί λάτρεις του που καλλιεργούν ακόμη. Οι λιμπίνοι είναι πολύ νόστιμη τροφή σε χλωρή μορφή, δηλ. μόλις ξεπικρίσουν και χωρίς να ξεραθούν στον ήλιο.

Οι βροβιοί(βολβοί) είναι οι ρίζες του μπλε Υάκινθου. Καθαρίζονται σαν κρεμμύδια, και αφού ζεματιστούν και μαριναριστούν σε ξύδι από κρασί μπαίνουν στο βαζάκι με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο γίνονταιτουρσί.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου