ΣΚΟΠΟΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΥΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ ΚΡΗΤΗΣ.Η ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΧΕΙ ΣΑΝ ΒΑΣΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ,ΙΣΤΟΡΙΚΑ,ΜΟΥΣΙΚΑ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΤΕΡΟΙ.

Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

ΧΑΛΑΚΙΑ ( ΨΩΜΑΚΙΑ ΓΛΥΚΑ)




Νηστίσιμα μυρωδάτα χανιώτικα παξιμαδάκια
(που μπορούν να φαγωθούν και σαν ψωμάκια)

Τα πρωτοδοκιμάσαμε πριν από πολλά χρόνια στην Παλαιόχωρα Χανίων. Εκεί μας είπαν ότι τα λένε «χαλάκια» . Αργότερα είδα στο κλασικό πια βιβλίο «Κρητική κουζίνα» των Ψιλάκηδων ότι τα χαλάκια είναι ιδιαίτερο γλύκισμα του γάμου (και όχι παξιμαδάκια)
στις περιοχές του Σελίνου και της Κισάμου. Είναι τα γνωστά σφακιανά παξιμαδάκια που σε εργασία του 1958 της Χρυσουλάκη Α. αναφέρονται επίσης σαν γαμήλια κεράσματα. Νομίζω ότι είναι από τα νοστιμότερα παξιμάδια της Κρήτης.

Τώρα πια κυκλοφορούν σε ολόκληρη την Κρήτη και ίσως και στα μαγαζιά με κρητικά προϊόντα στην υπόλοιπη Ελλάδα. Μοσχοβολούν γλυκάνισο και κόλιανδρο και είναι υπόγλυκα, αφράτα και νηστίσιμα. Η κυρία που μας τα σέρβιρε, μου είπε «στο πόδι» τη συνταγή. Ξέρετε, του τύπου «στο κιλό το αλεύρι θα βάλεις τόσο απ’ αυτό τόσο από κείνο κλπ» αλλά οι μονάδες μέτρησης ήταν σε πολλά υλικά ακόμα και …οι χούφτες. Το καλό είναι ότι μου είπε ότι στο νερό που τα ζυμώνουμε έχουμε βράσει πολλά και διάφορα μυρωδικά. Με τις χούφτες όπως θα δείτε!

Μετά από κάποια χρόνια, σε συσκευασμένα «χαλάκια» που αγοράσαμε πάλι στην Παλιόχωρα είδα τη σύσταση τους και μετά από πειραματισμούς στις αναλογίες κατέληξα στην παρακάτω συνταγή. Πολύ θα ήθελα οι Χανιώτισσες που διαβάζουν το blog να μου πουν τη γνώμη τους για το αν έχω εκτελέσει σωστά τη συνταγή που μου δόθηκε . Ξέρω βέβαια ότι κάθε σπίτι έχει τη δική του συνταγή γι αυτά τα παραδοσιακά σκευάσματα. Όμως εκείνο το κόλιανδρο που υποθέτω ότι περιέχουν όλες οι συνταγές τους κάνει τη διαφορά!


Υλικά:


2 κύβους μαγιά νωπή (περίπου 80 γραμμάρια) ή 4 φακελάκια ξηρής μαγιάς
1 κιλό αλεύρι (βάζω για όλες τις χρήσεις)
¾ κούπας λάδι
¾ κούπας ζάχαρη
1 σφηνάκι ρακή
Μισό κουταλάκι αλάτι
3 κουταλάκια κόλιανδρο κοπανισμένο
2 κουταλάκια γλυκάνισο κοπανισμένο
1 κουταλάκι κοφτό κόκκους μαστίχας αλεσμένο στο multi με μια κουταλιά ζάχαρη
Μισό κουταλάκι κανέλα τριμμένη


1- 1,5 κούπα νερό μέσα στο οποίο έχουμε βράσει:
2 δαφνόφυλλα
Τις φλούδες ενός πορτοκαλιού
2 ξυλάκια κανέλας (περίπου 5 εκατοστά καθένα)
1/3 κούπας γλυκάνισο σε σπόρους


Στο πλάσιμο περίπου 200 γραμμάρια αποφλοιωμένο σουσάμι.
Εκτός των σπιτικών υπάρχουν και σε κάθε σχεδόν κισσαμίτικο φούρνο.ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου