ΣΚΟΠΟΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΥΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ ΚΡΗΤΗΣ.Η ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΧΕΙ ΣΑΝ ΒΑΣΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ,ΙΣΤΟΡΙΚΑ,ΜΟΥΣΙΚΑ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΤΕΡΟΙ.

Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

ΟΘΩΜΑΝΙΚΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΙΣΣΑΜΟΥ 1670.

ΠΗΓΗ. Απο ανάρτηση του κυριου Παπαδημητράκη

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΚΕΙΜΗΛΙΟ ΠΡΟ-ΠΡΟΓΟΝΟΥ ΜΟΥ ΙΕΡΕΑ, ΤΥΠΩΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΒΕΝΕΤΙΑ ΤΟ 1770 .

ΟΘΩΜΑΝΙΚΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΙΣΣΑΜΟΥ 1670.
ΧΡΗΣΙΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ!

Αξιότιμε κε Παπαδημητράκη.
Με βάση το ανέκδοτο οθωμανικό φορολογικό κτηματολόγιο του έτους 1670 το οποίο μελετώ, στο χωριό Βλάτους Κισσάμου, δεν υπάρχει κανείς ιδιοκτήτης γης, αμπελιών ή δέντρων με τα στοιχεία που μου αναφέρατε. Μεταξύ των ιδιοκτητών στο χωριό αναφέρονται τα ανδρικά επώνυμα Κοτζανός;, Κλανάς;, Κουβαράκης, Μαυρογιάννης, Μακράκης, Πατσουδάκης, Σκλάβης; και τα γυναικεία Αλεξοπούλα, Θοδωροπούλα, Κατσουροπούλα, Καλοκαιρινή, Κιρσιποπούλα;, Λαδοπούλα, Μαστρομαρκοπούλα, Μαλανοπούλα, Μαυρογιάννου, Μιχαλοπούλα, Σηφοπούλα. Στο χωριό είχαν επίσης ιδιοκτησίες και ορισμένοι μουσουλμάνοι, ορισμένοι εκ των οποίων είχαν μεταστραφεί στο ισλάμ από το χριστιανισμό.
Ελπίζω ότι τα παραπάνω είναι χρήσιμα, αν και φαντάζομαι ότι δεν σας προσφέρουν στοιχεία για την οικογένειά σας. Προφανώς το επώνυμο σχηματίστηκε μεταγενέστερα του 1670 στο χωριό ή ήλθε σε αυτό από αλλού.

Με εκτίμηση,
__________________________

Ηλίας Κολοβός
Λέκτορας Οθωμανικής Ιστορίας
Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας
Φιλοσοφική Σχολή
Πανεπιστήμιο Κρήτης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου