ΣΚΟΠΟΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΥΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ ΚΡΗΤΗΣ.Η ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΧΕΙ ΣΑΝ ΒΑΣΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ,ΙΣΤΟΡΙΚΑ,ΜΟΥΣΙΚΑ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΤΕΡΟΙ.

Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

χανιωτικη μυζηθρα( Π.Ο.Π.)

1.ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΜΟΥ.ΤΗΝ ΠΛΑΘΕΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΤΡΑΓΓΙΓΜΑ ΤΗΣ

Τον δρόμο του, στην αγορά προσπαθεί να βρει το «Πηχτόγαλο Χανίων», έχοντας όμως χάσει περίπου μια 15ετία από την περίοδο που χαρακτηρίστηκε προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Το Πηχτόγαλο Χανίων είναι ένα μαλακό λευκό τυρί με κρεμώδη υφή, που θυμίζει γιαούρτι, και αρκετά συνεκτική μάζα. . Πολύ γευστικό τυρί το οποίο τρώγετε ως επιτραπέζιο συνοδευτικό ή ορεκτικό, σε σαλάτες και στον πασίγνωστο ντάκο. Επίσης χρησιμοποιείται στην γέμιση για τα χωριάτικα καλιτσούνια, τις Σφακιανές πίτες, το Χανιώτικο μπουρέκι, και βεβαίως την Χανιώτικη Κρεατότουρτα αλλά και την Χανιώτικη μπουγάτσα.
(Π.Ο.Π. προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης
Παράγεται σε μικρές ποσότητες στον Νομό Χανίων από κατσικίσιο ή πρόβειο γάλα.: «Το Πηχτόγαλο Χανίων παράγεται μόνο στα Χανιά. Το τυρί χαρακτηρίστηκε ΠΟΠ από το 1994 αλλά η τυποποίησή του ξεκίνησε ουσιαστικά πριν από δύο χρόνια»

Υ.Α. (Γεωργίας) 313062 της 17-1-1994 "Αναγνώριση προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (Π.Ο.Π.) του τυριού "ΠΗΧΤΟΓΑΛΟ ΧΑΝΙΩΝ" (PICHTOGALO CHANION)" (Β΄ 24).
Ορισμός: Η ονομασία "ΠΗΧΤΟΓΑΛΟ ΧΑΝΙΩΝ" (PICHTOGALO CHANION)" αναγνωρίζεται ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (Π.Ο.Π.) για το τυρί που παράγεται παραδοσιακά στο Νομό Χανίων της νήσου Κρήτης από γάλα γίδινο ή πρόβειο ή μίγμα αυτών. Το γάλα το οποίο χρησιμοποιείται για την παρασκευή του τυριού "ΠΗΧΤΟΓΑΛΟ ΧΑΝΙΩΝ" (PICHTOGALO CHANION)" πρέπει να προέρχεται αποκλειστικά από την ανωτέρω περιοχή.
Προϋποθέσεις του προς τυροκόμηση γάλακτος
Το γάλα το οποίο χρησιμοποιείται για παρασκευή τυριού "ΠΗΧΤΟΓΑΛΟ ΧΑΝΙΩΝ" (PICHTOGALO CHANION)", πρέπει να πληροί τις εξής προϋποθέσεις:
α) Να προέρχεται από φυλές αιγών και προβάτων παραδοσιακά εκτρεφομένων και προσαρμοσμένων στην περιοχή παρασκευής του τυριού αυτού και η διατροφή τους πρέπει να βασίζεται στη χλωρίδα της ίδιας περιοχής.
β. Να προέρχεται από αμέλξεις, που γίνονται 10 ημέρες τουλάχιστον μετά τον τοκετό.
γ. Η πήξη του γάλακτος να γίνεται εντός 48 ωρών από την άλμεξη και μέχρι την πήξη να διατηρείται σε ελεγχόμενες συνθήκες θερμοκρασίας, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
δ. Να είναι καλής ποιότητας, νωπό ή παστεριωμένο.
Απαγορεύεται η συμπύκνωση, η προσθήκη σκόνης ή συμπυκνώματος γάλακτος, πρωτεϊνών γάλακτος, καζεϊνικών αλάτων, χρωστικών, συντηρητικών και αντιβιωτικών ουσιών. Επιτρέπεται η προσθήκη παραδοσιακής πυτιάς ή άλλων ενζύμων με ανάλογη δράση. Σε περίπτωση παστερίωσης του γάλακτος επιτρέπεται η προσθήκη χλωριούχου ασβεστίου μέχρι 20gr/100gr γάλακτος και καλλιέργειας αβλαβών οξυγαλακτικών βακτηρίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου