ΣΚΟΠΟΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΥΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ ΚΡΗΤΗΣ.Η ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΧΕΙ ΣΑΝ ΒΑΣΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ,ΙΣΤΟΡΙΚΑ,ΜΟΥΣΙΚΑ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΤΕΡΟΙ.

Δευτέρα 8 Μαΐου 2017

ΤΖΟΝΑΘΑΝ ΜΙΛΛΕΡ..ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΦΙΛΕΛΛΗΝΑΣ ΣΤΗΝ ΓΡΑΜΠΟΥΣΑ 1825

Ο Τζόναθαν Πέκαμ Μίλερ (γεν. 1797) ήλθε το 1824 και για μία διετία πολέμησε με υποδειγματική γενναιότητα στο πλευρό των επαναστατημένων φορώντας την ελληνική ενδυμασία. Η δημοσιευμένη αλληλογραφία του αποτελεί σημαντική πηγη πληροφοριών για την επικρατούσα .
Ο συνταγματάρχης Τζόναθαν Μίλλερ, μετά από σύντομη ασθένεια, βρέθηκε να κάνει τον βοηθό του Σαμουήλ Χάου στην πολιορκία της Γραμβούσας το 1825. Ο Χάου είχε εξασφαλίσει για τον βοηθό του αμοιβή 10 δολαρίων τον μήνα. Ο εκτελών χρέη φρουράρχου στο φρούριο της Γραμβούσας την περίοδο αυτή ήταν ο Δημήτριος Καλλέργης. Ο τότε διοικητής της Κρήτης, ο γνωστός Μουσταφά Πασάς του Αρκαδίου (τότε μπέης),ήταν ένας πολύ σκληρός και ανελέητος αντίπαλος. Ο Howe,απογοητευμένος από την εξέλιξη των επιχειρήσεων, αλλά και από την απειθαρχία των μαχητών, έγραψε στις 23 Οκτωβρίου στο Ημερολόγιό του: «Φέραμε στην Κρήτη 1.200 άνδρες, δαπανήσαμε μέσα σε τρεις μήνες 8.000 τάλιρα και κυριεύσαμε μόνο το κάστρο της Γραμβούσας». Παρακάτω ανέφερε για τον
Μίλλερ: «Αληθινό είναι πραγματικά το ρητό του φίλου μου Μίλλερ, ότι στρατός χωρίς τάξη λαφυραγωγεί τον εαυτό του...».
Οι δύο άνδρες έμειναν στο φρούριο για δυο μήνες με τονΧάου να αναχωρεί στα τέλη Οκτωβρίου και να αφήνει τους τραυματίες στη φροντίδα του Μίλλερ. Λίγο μετά αναχώρησεκαι ο Μίλλερ.Εκτός από τον Σαμουήλ Χάου και τον Τζόναθαν Μίλλερ ήρθαν και αρκετοί άλλοι(επίσημα καταγεγραμμένοι δεκαέξι), μεταξύ αυτών και ο γνωστός Τζωρτζ Τζάρβις,που σπούδαζε στη Γερμανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου